Yazım Kuralları

MAKALE YAYIN KURALLARI

 

Aksaray İletişim Dergisi, iletişim bilimleri ile ilgili derleme, araştırma makaleleri, teorik ve kuramsal makaleler, kitap tanıtımı vb. yazıların yer aldığı akademik ve hakemli bir dergidir. Dergi  Temmuz ve  Ocak aylarında olmak üzere yılda iki kez yayınlanır.

Yayınlanmak üzere dergiye gönderilen yazılar daha önce hiçbir yerde  yayınlanmamış ya da  yayınlanmak üzere başka bir yere gönderilmemiş olmalıdır. Yazının, kongre, sempozyum veya bir toplantıda bildiri şeklinde sunulmuş olması yayınlanması için engel değildir.

Makaleler en az iki hakemin olumlu raporuyla yayınlanır.

Derginin yazı dili Türkçe ve İngilizce'dir. Ancak,  Almanca, Rusça, Arapça, Farsça ve Fransızca dillerinden herhangi biri ile yazılmış yazıların yayınlanması yayın kurulunun kararına bağlıdır.

Dergiye, yayınlanması için gönderilen yazılar, dergi kurallarına göre uygun bir şekilde düzenlenmeli, dergi web sayfasından üyelik işlemleri yapılmalı ve bu üyelik sayfasından gönderiler gerçekleştirilmelidir.

Dergiye gönderilen yazıların tüm hukuki sorumlulukları yazarlara aittir. Dergi sorumluluk kabul etmez.

Yayınlanan yazıların her türlü telif hakkı, Aksaray İletişim Dergisi' ne aittir. Ayrıca yazarlara telif ücreti ödenmez.

Yayımlanması için gönderilen çalışmaların, akademik yazım kurallarına uyularak hazırlanmış olması şarttır.

Makale sürecindeki tüm gelişme ve sonuçları online olarak çalışmayı gönderen yazara bildirilir. Bilimsel Araştırma Yöntemleri esaslarına göre hazırlanmış çok başarılı çalışmalar editör kararıyla da yayınlanabilir.

Yayınlanmak üzere Aksaray İletişim Dergisi' ne gönderilen çalışma önce editör tarafından incelenir, daha sonra yayın kurulunun görüşüne sunulur ve yayın kurulunun olumlu görüşünden sonra incelemesi için hakemlere gönderilir. Hakem incelemelerinden geçmiş, yazarı tarafından gerekli eksikleri giderilmiş çalışmalar yayın sırasına alınır ve ardından yayınlanır.

Makalelerin inceleme süreci kör hakem tekniğine göre yürütülmesi nedeniyle yükleme yapılacak makalelerde yazarlara ait ya da çalışmanın yazarını açığa çıkaracak nitelikte çalışma başlığına ait her hangi bir bilgiye yer verilmeyecek. İlgili çalışmanın hakem süreci tamamlandıktan sonra yazar ya da çalışma ile ilgili bilgiler eklenecektir.  Çalışmanın tez özeti, sunulmuş bir bildiri vs. olması durumunda editör mesajla bilgilendirilmelidir.

Yüksek lisans ve Doktora tez özetlerinin yayınlanmasında ilgili çalışmanın daha önce bir jüriden geçmiş olması nedeniyle dergi yayım kapsamı ve yazım kurulları gereğince editörlük tarafından yapılan inceleme sonrası uygun görüldüğünde, hakeme değerlendirmesine gönderilebilir. Olumlu değerlendirmeden sonra özetler yayımlanabilir.

Makale gönderimi esnasında yazar ya da yazarlar için özgeçmiş hazırlanmalı (word ya da pdf) ve ek dosyalar bölümüne yüklenmelidir.

 

Yazım Kuralları

 

1. Aksaray İletişim Dergisi, iletişim bilimleri ile ilgili inceleme, düşünce, uygulamaya dayalı araştırma vb. nitelikli yazıların yer aldığı akademik ulusal/uluslararası hakemli bir dergidir. Dergiye gönderilen makaleler, yayın kurulunca ön değerlendirmeye alınır ve kurulca belirlenen en az iki hakemin olumlu raporuyla yayınlanır.

2. Aksaray İletişim Dergisi, Temmuz ve Ocak aylarında olmak üzere yılda iki kez yayınlanır.

3. Yazılar, bir yayın organında yayımlanmamış veya halen yayın aşamasında bulunmamış, özgün ürünler olmalıdır. Bu kurala; yazının kongre, sempozyum veya bir toplantıda bildiri şeklinde sunulmuş olması engel değildir. Yüksek lisans ve doktora tezlerinden türetilen çalışmalara yer verilmektedir.

4. Dergimiz yazı sitili Palatino Linotype'dır. Dergimize gönderilecek tüm çalışmaların Makale Şablonu kullanılarak gönderilmesi önem arz etmektedir. Makalenin başlığı ilk sayfanın başına sözcüğün yalnızca ilk harfleri büyük, bold (koyu) ve ortalı olarak Palatino Linotype yazı sitili ile 12 punto, alt başlıkları ilk harfler büyük olmak üzere sola yaslı 12 punto ve bold(koyu) ile yazılmalıdır. Makale gönderim sürecinde yazarın ismi bulunmamalıdır. Makale kabul edildikten sonra yazarın adı başlığın hemen altına sağa yaslı olarak 12 punto bold olarak dipnot şeklinde (Örneğin; Nezahat ALTUNTAŞ DUMAN) yazılmalı; yazar birden fazla ise adları alt alta gelecek şekilde ve sıra numarası birbirini takip edecek şekilde yazılmalıdır. Ayrıcı yazarın veya yazarların akademik ünvanı, görev yeri ve e-posta adresi sayfanın altında dipnot şeklinde 9 punto ile gösterilmelidir. (Örneğin; Arş. Gör. Aksaray Üniversitesi İletişim Fakültesi, efenumancan@aksaray.edu.tr)

5.Yazılar, A4 boyutundaki kağıdın sadece bir yüzüne, özet ve ana metin 12 punto harf karakteriyle ve Palatino Linotype fontuyla word belgesi olarak yazılmalıdır. Dergiye gönderilecek yazılar, MS Word Programı kullanılarak, ve 1 satır aralığında yazılmalıdır. Sayfanın üst, alt, sol ve sağ taraflarında 2,5’er cm’lik boşluklar olmalıdır. Paragraflar arası 0,6 aralığında fazladan boşluk (aralık/sonra/0,6nk) olmalıdır.

6. Yazalar, https://dergipark.org.tr/aid adresinden sisteme giriş yaparak üye olmalıdır. Çalışmalarını bu sayfada yer alan sistem üzerinden ulaştırmaları gerekmektedir.

7. Yazarların unvanı ve görev yeri dipnotta gösterilmelidir.

8. Yazılar,  özetler dahil en az 3500, en çok 10.000 sözcük olmalıdır.

9. Yayınlanmasına karar verilen yazılar, dergi web sayfasından pdf olarak sunulmaktadır.

10. Belirtilen ilkeler dahilinde yazıların sorumluluğu (yayında ilklik, kaynak doğruluğu, ileri sürülen görüşler vb.) yazarına aittir.

11. Yayınlanan makalelerin her türlü telif hakkı, Aksaray İletişim Dergisi’ne aittir.

12. Yazılarda 300 kelimeyi geçmeyen Türkçe ve İngilizce özet bulunmalı, özetin altında anahtar sözcükler (keywords) yer almalıdır.

13. Çalışmanın şu sırayı takip etmesi uygundur: Başlık, Özet, Anahtar Sözcükler, Yabancı Dildeki Başlık, Abstract, Keywords, Giriş, Ana Metin, Sonuç ve Kaynaklar.

14. Referans göstermede, metin için kaynak gösterme yöntemi olan APA’nın (American Psychological Association) 6. edisyonu kullanılmalıdır. Gerek alıntılamalarda gerekse de bibliyografya kısmında yazarlar, Amerikan Psikoloji Derneği’nin yayımladığı Amerikan Psikoloji Derneği Yayım Kılavuzu’nda belirtilen yazım kurallarını ve formatını takip etmelidir. APA6

 

Kaynakların Düzenlenmesi

 

1. Kaynaklar, ana metin içerisinde yazar soyadları, tarih ve sayfa numaraları yazılarak verilmelidir: (Aktan, 1996, s. 45) veya (Kalender ve Özodaşık, 1997, s. 63) gibi.

2. Yazarlar ikiden fazlaysa, ilk yazarın soyadından sonra “ve ark” ibaresi kullanılmalıdır: (Campbell ve ark., 1960, s. 28) gibi.

3. Gönderme yapılan kaynaklar birden fazlaysa, noktalı virgülle ayrılmalıdır: (Fiske, 1996, s. 72; Bostancı, 1995, s. 121; Bon, 1979, s. 3) gibi.

4. Kaynakçada sadece ana metinde gönderme yapılan kaynaklara yer verilmeli ve yazar soyadına göre alfabetik bir sıra izlemelidir.

5. Bir yazarın birden çok çalışması kaynakçada yer alacaksa yayın tarihine göre eskiden yeniye doğru bir sıralama yapılmalıdır. Aynı yılda yapılan çalışmalar için “a, b,c...” ibareleri kullanılmalı ve bunlar metin içinde yapılan göndermelerde de aynı olmalıdır.

6. Kaynakçada eserleri belirtme şekli aşağıdaki gibi olmalıdır.


WEB SAYFASI (Metin İçinde Gösterimi)


Yazar ve detaylı tarih biliniyorsa:
(Slat, 2019)
(Slat ve Worp, 2019)

Yazar ve sadece yıl biliniyorsa:
(Slat, 2019)
(Slat ve Worp, 2019)

Yazar biliniyor ama detaylı tarih ya da yıl bilinmiyorsa:
(Slat, t.y.)
(Slat ve Worp, t.y.)

Yazar bir kurum/organizasyon bilinmiyor ve detaylı tarih biliniyorsa:
(The Ocean Cleanup, 2019)

Yazar bir kurum/organizasyon ve sadece yıl biliniyorsa:
(The Ocean Cleanup, 2019)

Yazar bir kurum/organizasyon biliniyor ama detaylı tarih ya da yıl bilinmiyorsa:
(The Ocean Cleanup, t.y.)

Yazar bilinmiyor ama detaylı tarih biliniyorsa:
(“Whales Great Pacific”, 2019)

*Yazı başlığının ilk üç kelimesi tırnak içinde verilebilir.

Yazar bilinmiyor ama sadece yıl biliniyorsa:
(“Whales Great Pacific”, 2019)

*Yazı başlığının ilk üç kelimesi tırnak içinde verilebilir.

Hem yazar hem de tarih bilinmiyorsa:
(“Whales Great Pacific”, t.y)
*Yazı başlığının ilk üç kelimesi tırnak içinde verilebilir.

 WEB SAYFASI (Kaynakçada Gösterimi)

Yazar ve detaylı tarih biliniyorsa:
Slat, B. (2019, Nisan 10). Whales likely impacted by Great Pacific garbage patch. The Ocean Cleanup. https://www.theoceancleanup.com/updates/whales-likely-impacted-by-great-pacific-garbage-patch/ adresinden alınmıştır.


Slat, B. ve Worp, C. (2019, Nisan 10). Whales likely impacted by Great Pacific garbage patch. The Ocean Cleanup. https://www.theoceancleanup.com/updates/whales-likely-impacted-by-great-pacific-garbage-patch/ adresinden alınmıştır.


Yazar ve sadece yıl biliniyorsa:
Slat, B. (2019). Whales likely impacted by Great Pacific garbage patch. The Ocean Cleanup. https://www.theoceancleanup.com/updates/whales-likely-impacted-by-great-pacific-garbage-patch/ adresinden alınmıştır.

Slat, B. ve Worp, C. (2019). Whales likely impacted by Great Pacific garbage patch. The Ocean Cleanup. https://www.theoceancleanup.com/updates/whales-likely-impacted-by-great-pacific-garbage-patch/ adresinden alınmıştır.

Yazar biliniyor ama detaylı tarih ya da yıl bilinmiyorsa:
Slat, B. (t.y.). Whales likely impacted by Great Pacific garbage patch. The Ocean Cleanup. Ağustos 15, 2020 tarihinde, https://www.theoceancleanup.com/updates/whales-likely-impacted-by-great-pacific-garbage-patch/ adresinden alınmıştır.

Slat, B., ve Worp, C. (n.d.). Whales likely impacted by Great Pacific garbage patch. The Ocean Cleanup. Ağustos 15, 2020 tarihinde, from https://www.theoceancleanup.com/updates/whales-likely-impacted-by-great-pacific-garbage-patch/ adresinden alınmıştır.

Yazar bir kurum/organizasyon ve detaylı tarih biliniyorsa:
The Ocean Cleanup. (2019, Nisan 10). Whales likely impacted by Great Pacific garbage patch. https://www.theoceancleanup.com/updates/whales-likely-impacted-by-great-pacific-garbage-patch/ adresinden alınmıştır.

Yazar bir kurum/organizasyon ve sadece yıl biliniyorsa:
The Ocean Cleanup. (2019). Whales likely impacted by Great Pacific garbage patch. https://www.theoceancleanup.com/updates/whales-likely-impacted-by-great-pacific-garbage-patch/ adresinden alınmıştır.

Yazar bir kurum/organizasyon ama detaylı tarih ya da yıl bilinmiyorsa:
The Ocean Cleanup. (t.y.). Whales likely impacted by Great Pacific garbage patch. Ağustos 15, 2020 tarihinde, https://www.theoceancleanup.com/updates/whales-likely-impacted-by-great-pacific-garbage-patch/ adresinden alınmıştır.

Yazar bilinmiyor ama detaylı tarih biliniyorsa:
Whales likely impacted by Great Pacific garbage patch. (2019, Nisan 10). The Ocean Cleanup. https://www.theoceancleanup.com/updates/whales-likely-impacted-by-great-pacific-garbage-patch/ adresinden alınmıştır.

Yazar bilinmiyor ama sadece yıl biliniyorsa:
Whales likely impacted by Great Pacific garbage patch. (2019). The Ocean Cleanup. https://www.theoceancleanup.com/updates/whales-likely-impacted-by-great-pacific-garbage-patch/ adresinden alınmıştır.

Hem yazar hem de tarih bilinmiyorsa:
Whales likely impacted by Great Pacific garbage patch. (t.y.). The Ocean Cleanup. Ağustos 15, 2020 tarihinde, https://www.theoceancleanup.com/updates/whales-likely-impacted-by-great-pacific-garbage-patch/ adresinden alınmıştır.


Kitap

 

Akar, E. (2011). Sosyal Medya Pazarlaması: Sosyal Web'te Pazarlama Stratejileri. Ankara: Efil Yayınevi.

Aktan, E. (2017). Sosyal Medya ve Siyasal Katılım. Konya: Eğitim Yayınevi.

 

Çeviri Kitap

Briggs, A., & Burke, P. (2011). Medyanın Toplumsal Tarihi Gutenberg'den İnternet'e... (Ü. H. Yolsal, & E. Uzun, Çev.) İstanbul: Kırmızı Yayınları.

 

Editörlü Kitaplar

Eldeniz, L. (2010). İkinci Medya Çağında Etkileşimin Rolü ve Web 2.0. F. Aydoğan, & A. Akyüz içinde, İkinci Medya Çağında İnternet (s. 18-35). İstanbul: Alfa Yayınları.

 

Makaleler

Güçdemir, Y. (2003). Bilgisayar Ağları İnternetin Gelişimi ve Bilgi Kirlenmesi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 371-378.

Karaçor, S. (2009). Yeni iletişim teknolojileri, siyasal katılım, demokrasi. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16(2), 121-131.

Khanzode, C. A., & Sarode, R. D. (2016). Evolution of The World Wide Web: From Web 1.0 To 6.0. International Journal of Digital Library Services, 6(2), 1-11.

 

Tezler

Işık, U. (2007). Medya Bağımlılığı Teorisi Doğrultusunda İnternet Kullanımının Etkileri ve İnternet Bağımlılığı. Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi.

 

Bildiriler

Nath, K., & Iswary, R. (2015). What Comes after Web 3.0? Web 4.0 and the Future. Proceedings of the International Conference and Communication System (I3CS’15) (s. 337-341). India: Shillong.

 

İnternet

Wales, J. (2004, 07 28). Wikipedia Founder Jimmy Wales Responds. (Slashdot.org, Röportaj Yapan) 08 29, 2021 tarihinde https://slashdot.org/story/04/07/28/1351230/wikipedia-founder-jimmy-wales-responds adresinden alındı

Oxford. (2021). New Media. 05 08, 2021 tarihinde https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/: https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/definition/english/new-media?q=new+media adresinden alındı

Mayfield, A. (2008, 08 01). What is Social Media? 06 24, 2021 tarihinde https://icrossing.co.uk/sites/default/files_uk/insight_pdf_files/What%20is%20Social%20Media_iCrossing_ebook.pdf             adresinden alındı